Проследуваме дел од колумната на членката на ЛД Солидарност, м-р Соња Стојадиновиќ, за борбата на дијабетичарите со злоупотребите во системот за Радио Слободна Европа. Поенти:

Дијабетесот не е болест која погодува одредена популација, туку е болест која може секого да го погоди. Стекната или наследена, таа останува на долг рок во телото на болниот, а кај некои и за цел живот. Но тие факти немаат значење за министерот посебно кога се работи за тендери и duing business.

Бројот на регистрирани дијабетичари расте, а знаејќи дека оваа болест не само што носи трајни оштетување на болните, туку носи и смрт. Крајно време е да се стави крај на коцкањето на министерот со животот на пациентите.

Линк до текстот: makdenes.org