Како било да се биде геј во Југославија? Разговаравме со човек кој само што докторирал на таа тема

Интервјуто е првeнствено објавено на http://www.telegram.hr/.  Превод на македонски: Соња Стојадиновиќ Првиот докторат на тема историја на сексуалноста во југословенскиот простор ги...

ЛДС организира округла маса “Непристојни Споменици – што да се прави со социјалистичкото наследство?” 

Левичарското движење Солидарност ве кани на округлата маса “Непристојни Споменици – што да се прави со социјалистичкото наследство?” во 19 часот на...

Токсичните рудници: заштитен знак на модерниот капитализам во Романија, Грција, Србија а сега и Македонија

Последните неколку месеци Македонија тивко и подмолно стана мета за меѓународн рударски компании благодарејќи на ефтините и чудни концесии кои...

Интервју со Костас Лапавицас: За кризата на Европската Унија, работничкиот интернационализам, односот на периферијата и центарот

Интервјуто е првeнствено објавено на prometej.ba и lefteast. Превод на македонски: Соња Стојадиновиќ   Дарко Вујица, Прометеј.ба: Според стандардниот неолиберален...