• Соња Стојадиновиќ: „А каква влада ни треба? Секако не вмровска.“

  Соња Стојадиновиќ: „А каква влада ни треба? Секако не вмровска.“

  Колумната оригинално е објавена на Радио Слободна Европа. Оној што ќе прави влада после ДПМНЕ, наследува кола на која треба да и направи ремонт, а не смее да ја продаде. Десет години ремонт, уште десет години раздвижување и возење по нормални […]

   
 • ЛД Солидарност гостуваше на Петтиот конгрес на Европската Левица во Берлин

  ЛД Солидарност гостуваше на Петтиот конгрес на Европската Левица во Берлин

  Изминатиот викенд по покана на партијата на Европската Левица, нашиот член Ѓорги Пулевски како претставник на ЛД Солидарност, присуствуваше на петтиот конгрес на Европската Левица во Берлин, Германија. Партијата на Е.Л. се формира во Рим во 2004 година со цел […]

   
 • AFP PHOTO / Robert ATANASOVSKI

  Македонска пат позиција: пирова победа на „диригираната демократија“

    “Решавањето на кризата зависи од програма која не се сведува само на рушење на Груевски, туку и нуди решение за проблемите кои ги создадоа условите за консолидација на власта од страна на ДПМНЕ. Во спротивно СДСМ лесно би можел […]

   
 • „Не“ за фабриката за оружје во Македонија!

  „Не“ за фабриката за оружје во Македонија!

  Згрозени сме од информацијата која проструи во јавноста, а во која се вели дека на територија на Р. Македонија ќе се гради фабрика за оружје, пред се` за потребите на НАТО пактот, како и за потребите на АРМ. Ова е […]

   
 • Случајот на фабриката ДИТА – епитом за работничка борба!

  Случајот на фабриката ДИТА – епитом за работничка борба!

  Teкстот е на Минка Бусулаџиќ, долгогодишна работничка во фабриката за детергенти ДИТА и поранешна претседателка на Штрајкувачкиот одбор во оваа фабрика. Зошто? Зошто? Штрајк, протести, демонстрации…Зошто бунт, незадоволство, зошто улични пароли? Илјада прашања зошто, но уште повеќе одговори затоа. Затоа […]

   
 • СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТА

  ПОСЛЕДНИТЕ ОПСТРУКЦИИ НА СИНДИКАЛИЗМОТ ВО МАКЕДОНИЈА Потписниците на Повелбата за солидарност на синдикатите и здруженијата за заштита на работничките права, поаѓајќи од својата фундаментална заложба: „синдикатите во Македонија и пријателите на работните луѓе заеднички да се спротивстават на растечките негативни […]

   
 • Македонски свилен гајтан за политичката сатира

  Македонски свилен гајтан за политичката сатира

  Во целост ви ја пренесуваме колумната на нашата членка Соња Стојадиновиќ за ResPublica. Оргиналната објава може да ја најдете тука. Правилата за користење и превземање се заштитени со creative commons лиценцата. Во историската сцена при крајот на филмот „Името на […]

   
 • Манифест на Социјален центар „Дуња“

  Манифест на Социјален центар „Дуња“

  Ние, членовите на Левичарското движење „Солидарност“, Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Младинската организација „Мугра“, како и групи и поединци со кои ја споделуваме вербата дека ново, подобро општество е можно и неопходно, се здруживме со цел да […]

   
 • Солидарност со Полска – СTOП за криминализирањето на женското тело, женската слобода и рамноправност !

  Солидарност со Полска – СTOП за криминализирањето на женското тело, женската слобода и рамноправност !

  СTOП за криминализирањето на женското тело, женската слобода и рамноправност ! Денес се солидаризираме со Полските жени против предлог измените на Законот за абортус, кој предлага дополнитени забрани на абортус дури и во случаи како инцест, опасност за мајката и […]

   
 • „Не сме ѝ потребни на природата, таа ни е потребна нам!“ – Апел на една Охриѓанка

  „Не сме ѝ потребни на природата, таа ни е потребна нам!“ – Апел на една Охриѓанка

  Растејќи во мала средина како Охрид, не умеев да се почувствувам како дел од него заради силно изразениот синдром на парољубие и комерцијалните туристички ангажмани. Како резултат на тоа, недоволно обрнував внимание на природните и кулутурни вредности на моето опкружување. […]